2022

Wat een bijzondere editie. Het derde jaar op een rij dat Liefde voor de Stad meedeed met GLOW.

Afbeeldingen

Het Schaduworgel

De eerste keer vanwege de lockdown. Om toch in de stad zichtbaar te zijn met een liefdevolle boodschap van verbinding, vormden Isis Boot, Laurie Roijackers, Marijn Smits en Luuk Thijssen een makers collectief. Onder de vlag van Liefde voor de Stad werkten ze in 2022 voor de derde keer samen aan een project voor GLOW en ontwikkelden het concept van Het Schaduworgel. Een werk gebaseerd op verhalen uit de stad van jong tot oud. Waarbij de mensen hun reactie op Corona konden geven, hoe hebben ze het beleefd en hoe staan ze er nu in. Deze verhalen kregen hun vorm in objecten die een schaduw vormen. Verhalen die onder de huid gaan zitten en passen bij het thema van GLOW in 2022 ‘Urban Skin’. Licht en donker kunnen niet zonder elkaar. Ook al heeft Corona een schaduw geworpen over ons leven, er waren ook veel lichtpuntjes.

Enkele voorbeelden van verhalen: kinderen knipten vaak een huisje omdat in Corona tijd veel thuis waren. Een bezorger van pakketjes vertelde dat het rustiger was op de weg, waardoor hij sneller op bestemming was en tijd had om met klanten een praatje te maken. Dit werd verbeeld door schaduw van een file en een bezorgbusje op een rustige weg. Of een poppetje dat rent of zen is. Een verbeelding dat iemand altijd heel druk was voor Corona en tijdens Corona juist meer rust vond.  De stad werd verbeeld door schaduwen van typerende gebouwen van Eindhoven, waar het Corona virus rondwaart en werd weggejaagd door een hartje uit Liefde voor de Stad. De installatie was bevestigd op een bakfiets en kan daadwerkelijk rondrijden net zoals een orgel door de stad.

GLOW talent award vakjury prijs

Aan het einde van het GLOW festival werden de makers beloond met een mooie prijs. De GLOW talent award met de vakjury prijs. Een terechte eer voor het mooie werk.

Wat de makers en Liefde voor de Stad hulptroepen bij bleef waren de reacties van de vele geïnteresseerde bezoekers. Bezoekers groot en klein vonden het een toegankelijk licht kunstwerk wat de mogelijkheid gaf om met de makers zelf in gesprek te gaan, met elkaar in gesprek te raken en een verhaal via een schaduw object aan de schaduw bibliotheek toe te voegen. De verwarmende reacties hebben ons in het hart geraakt.

Dank aan de makers

Drie jaar GLOW lichtkunstwerken op top niveau vanuit dit kunstenaarscollectief, het drieluik Corona is dit jaar gesloten. Het makers collectief gaat zelfstandig door en neemt afscheid van Liefde voor de Stad. Liefde voor de Stad bedankt Isis, als drijvende kracht, Laurie, Marijn en Luuk voor hun liefdevolle bijdrage en wenst hen veel succes met het vervolg. We zijn benieuwd naar hun volgende GLOW project.

Liefde voor de Stad gaat verder en doet een oproep aan mensen die, net zoals Isis, Laurie, Marijn en Luuk, het fijn vinden om bij te dragen aan Liefde voor de Stad.

Voor 2023 staat de datum en locatie al vast

Op zondag 8 oktober 2023 zal de Liefde voor de Stad gevierd worden bij het Labyrint in het Philips de Jongh park. Het cadeau van de overleden Lady Aida aan de stad Eindhoven. In haar testament is Liefde voor de Stad uitdrukkelijk genoemd om de liefde voor de stad te vieren bij het labyrint.

Publicaties