2019

In oktober trekken wij van Catharinakerkhof naar Catharinakerk.

E.D column – Liefde voor de Stad

COLUMN
Dat hoofd en hart in balans blijven samenwerken! Dat is wat wij Eindhoven wensen. Wij? Verschillende mensen uit de Eindhovense media. Waar? In de Catharinakerk, op uitnodiging van de club Liefde voor de Stad.

Voor de vijfde keer alweer organiseerden de Eindhovenaren Cis van Abbe, Reinier van Abbe en Fancy van de Vorst van Liefde voor de Stad weer een originele ontmoeting met mensen die de stad – net als zij – een warm hart toedragen. Geheel vrijwillig. En ik mocht daar bij zijn. En nog zo’n kleine honderd anderen ook. We bezochten het Catharinakerkhof en de Catharinakerk. Het kerkhof kende ik alleen van het voorbijlopen (de parkeerplaats van de krant lag ernaast) en soms wierp ik een blik naar binnen. En de kerk? Die ken ik van Glow en ik ben er ooit tijdens de Urban Trail Run doorheen gerend.

Het heeft wel iets, zo’n kerkhof. Gelukkig kom ik er niet al te vaak voor een begrafenis, maar ik vind het fascinerend om er rond te lopen. Natuurlijk heb ik in Parijs op Père-Lachaise rondgedwaald en op het prachtige kerkhof in Milaan. Vorig jaar heb ik me op de begraafplaats in Palmela (Portugal) verbaasd over de vele mooie oude grafhuisjes, die afgesloten worden door lelijke aluminium deurtjes met kanten gordijntjes.

“Dat we ondanks alle innovatie en high tech toch vooral geen kouwe kak worden, maar naar elkaar blijven luisteren en blijven leren.”

Wist je dat op het Catharinakerkhof de huisarts van Vincent van Gogh begraven ligt? En dat er rond een graf zes paaltjes zijn geplaatst die op de plek van de Hema stonden? En dat er een Keltisch kruis staat, wat best bijzonder is tussen al dat katholieke pracht en praal. Er is nog genoeg plek, maar je kunt alvast een graf reserveren voor een kleine 1500 euro. En omdat het een stichting is is iedereen welkom, ook niet-Eindhovenaren. De stichting  zoekt trouwens nog wel vrijwilligers. Om bijvoorbeeld de paden te ontdoen van blaadjes en eikels. 

We lopen met zijn allen naar de kerk, waar we aanschuiven aan een van de 12 tafels en kennismaken met onze tafelgenoten. De mensen van Living Museum Eindhoven hebben lekker gekookt, maar het was vooral heel gezellig. En o ja, snel nog een wens voor de stad formuleren. Dat was tenslotte de opdracht. Dat we ondanks alle innovatie en high tech toch vooral geen kouwe kak worden, maar naar elkaar blijven luisteren en blijven leren. 

En dan afpilsen in de kroeg. Ook een goede gewoonte. En dat alles uit liefde voor de stad.

Anita Vliegenberg.
Anita Vliegenberg. © Joost Hoving

Afbeeldingen

Wensen voor de stad van de gasten lvds 2019

Bedankt mail

6 oktober 2019

Beste Liefde voor de Stad deelnemers, Bedankt! 

Met ruim 120 deelnemers hebben we een fantastische 5e editie van de Liefde voor de Stad Eindhoven gehad. Speciale dank aan alle gastheren-vrouwen die gasten per thema tafel hebben uitgenodigd. Sint Catharina Kerkhof met rondleiding en de Catharina Kerk voor de ontvangst met o.a. het carillon en orgelmuziek. Een mooie terugblik op deze viering geeft de column van Anita Vliegenberg in het Eindhovens Dagblad https://www.ed.nl/opinie/liefde-voor- de-stad~aa4cd3f2/ 

Dit artikel de wensen per tafel en foto’s worden nog geplaatst op de website 

www.liefdevoordestad.nl 

Liefde voor de Stad 2020 

Helaas is het mengen van de verschillende thema tafels in 2019 door logistiek met het uitserveren van eten niet gelukt. Digitaal kun je elkaar terug vinden door je aan te melden bij de Linked in groep van Liefde voor de Stad https://www.linkedin.com/groups/8431854 

page1image26272496.jpg

In 2020 bestaat: ‘Groot Eindhoven’ 100 jaar en daarvoor gaan we een bijzondere editie voorbereiden. 

Noteer daarom alvast 7 oktober 2020 in de agenda! 

Nieuw bloed 

Fijn dat er enthousiaste mensen zijn die zich hebben aangemeld en mee willen denken en organiseren van de volgende edities. Cis, Reinier en Fancy blijven als initiatiefnemers betrokken maar willen anderen ook de gelegenheid geven om een editie te organiseren. Mocht je hierover meer informatie willen of je aanmelden dat kan via fancyvandevorst@gmail.com 

Wij hebben genoten en hopen jullie weer snel te ontmoeten in de stad. 

Met liefdevolle groet, 

Cis van Abbe Fancy van de Vorst Reinier van Abbe